Ekonomi

Deprem evleri için inşaat demiri kapasitesi yeterli

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili kapsayan TÇÜD’nin 150 binden fazla binaya zarar vermesi, konut yapımını yeniden gündeme getirdi.

Bu aşamada inşaat firmaları ve dernekler malzeme taşımacılığı ile ilgili konuları gündeme getirdiler.

“Çelik sektörü, ihtiyaç duyulan inşaat demiri ihtiyacını karşılayabilecek durumda”

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, şubenin depremden etkilenen illerde üretilecek deprem evleri için inşaat demiri ihtiyacını karşılayabilecek durumda olduğunu söyledi.

Yayan, yapılması planlanan deprem evleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Afet bölgesinde 5 demir çelik fabrikası var”

Türkiye’nin dünyanın en büyük inşaat çeliği ihracatçılarından biri olduğunu belirten Yayan, deprem bölgesinde bulunan ancak faaliyetlerine bir süreliğine ara veren kuruluşların büyük çoğunluğunun çalışmaya başladığını söyledi. Yayan, afet bölgesinde 5 demir çelik fabrikası olduğunu, 3’ünün faaliyete geçtiğini, 2’sinin de birkaç gün içinde faaliyete geçeceğini bildirdi.

“4 ayda 4 milyon ton inşaat demiri ihtiyacı olacak”

Deprem konutları için ilk 4 ayda 4 milyon ton inşaat demirine ihtiyaç duyulacağının konuşulduğunu anlatan Yayan, “Bu süre uzayabilir, miktar fazla da olabilir. Sektörümüz gerekli inşaat çeliğini karşılayabilecek kapasitede. herhangi bir sorun olmadan.” söz konusu.

Sektörün ihracat ilişkilerinin bu üretim sürecini etkilemeyeceğine işaret eden Yayan, şu bilgileri verdi:

Gerekirse ihracat bağlantılarımız etkilensin. Gerekirse dururuz. Kapasitemiz çok yüksek ama şu anda önceliğimiz iç talep. Türk çelik şubesi, Türkiye’nin ihtiyacı olan tüm inşaat demirlerini karşılayacak güce sahiptir. Deprem bölgesindeki tüm inşaat ihtiyaçlarını uygun fiyatlarla karşılama imkanına sahiptir. Birinci öncelik sallama bölgesine verilecektir.

“Haksız fiyat artışı olmaz”

Yayan, deprem sonrası inşaat çeliği fiyatlarında artış yaşandığı tezine de şu yanıtı verdi:

İskenderun Demir-Çelik duracak bahanesiyle İskenderun’la ilgisi olmayan bahisler oynamaya çalışıyorlar. Orası yassı demir üretiyor, inşaat demiri değil. İlgisiz fiyat artışları yoktur.

“Enkazdan çıkan demir geri dönüştürülüyor”

Depremde yıkılan binaların enkazından çıkarılacak demirlerin geri dönüşüm sürecini değerlendiren Yayan, şu ifadeleri kullandı:

Enkazdan çıkan demir işler hurdaya dönüştüğünde ise entegre tesislerde geri dönüşüme kazandırılmaktadır. Eritildikten sonra cevherden üretilen demir ile aynı görevi görür. Hurdacılar enkazı toplar, sonra piyasaya çıkar ve satar. Nakliyeyi en yakın işyerlerine satıyorlar. İhtiyacı olan kuruluşlar da bunları satın alabilir ve geri dönüştürebilir. O demir boşa gitmezdi. Hurda demirin de tonu 450 dolardır. Kimse boşa harcamaz.

kapakliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu