Rokayı balıkla yemeyin! Yiyenler “Geçmiş olsun” diyor, kötü haber geliyor…
Balığın faydaları saymakla bitmiyor…
Çocukların gelişimi, sağlıklı bir vücut ve hafıza için çok tüketmek gerekiyor ancak tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
Balık yiyenler yanına mutlaka roka koyarlar. Balık yazdığımızda bile aklınıza hemen roka gelebilir.
Ancak uzmanlar bizim gibi düşünmüyor. Uzmanlar roka ile balığın yan yana tüketilmemesi gerektiğini söylüyor ve zararlarına dikkat çekiyor.
Uzmanların açıklamalarına göre bu ikisini bir arada tüketmek sağlık sorunlarına kapı açıyor.
Roka neden balıkla yenmemelidir?
İnsan vücudunda değeri büyük olan vitamin ve mineraller arasında demir ve kalsiyum öne çıkıyor. Roka bol miktarda demir içerir. Sadece 100 gram roka yiyen bir kişi vücuduna 1,5 mg demir girecektir.
Balıklar kalsiyum açısından zengin olduklarıyla bilinir. Her iki ürünün de şifalı olduğu bilinse de birlikte tüketildiğinde risk oluşturabiliyor. Demir ve kalsiyum besinleri bir arada tüketilmemesi gerektiği gibi balık ve roka da bir arada tüketilmemelidir.
Rokada bulunan yüksek demir, balıklarda bulunan kalsiyumun emilimini önemli ölçüde azaltır. Kalsiyumun vücuttan atılması için kılçıklarıyla tüketilen balıkların rokayla birlikte yenmemesi gerektiği paylaşılıyor.
Taze balık nasıl anlaşılır?
Gözleri canlı ve dışa doğru kavisli olmalıdır.
Pulları canlı ve parlak olmalıdır. Dokunulduğunda terazinin düşmemesi gerekmektedir.
Balık elinizle kaldırdığınızda kuyruğu sarkmadan dik duruyorsa o balık tazedir.
Balığın canlı kırmızı solungaçları balığın taze olduğunun göstergesidir.
Balığın deniz kokusu alması balığın taze olduğuna işaret sayılabilir.
Filetolanmış balık etine elinizi bastığınızda derisi eski haline dönüyorsa taze demektir.